Ätbara växter i naturens skafferi…

by

Här är Marthaförbundets fina och inspirerande broschyr “Vilda Grönsaker” med recept och vackra bilder på naturens rika skafferi i form av näringsfyllda “ogräs” – nyttoväxter som daggkåpa, nässlor, prästkragar osv, sådant som nu börjar kika upp även här ute i fjällnaturen och som brukar växa sig frodigt under sommaren. De ljusa norrländska sommarnätterna ger säkert extra växtkraft för prakten brukar vara överdådig.
 

 

 

 
 

 

 
 
 Foton: Skärmklipp från broschyren Vilda Grönsaker på http://martha.fi/Site/Widget/Editor/225/files/vildavaxter.pdf
 

 

Det ska bli spännande att prova älgört i fotbadet, mjölkört som sparris, nässlor i plättarna och mycket mer!
 
 
 
Marthaförbundet är en ny bekantskap för mig som jag ska utforska vidare, låter helt toppen, på webbsidan står följande: 
 
“Marthaförbundet med sina 10 000 medlemmar är Finlands största svenskspråkiga kvinnoorganisation. En av våra viktigaste uppgifter är att sprida kunskap och fungera som sakkunniga inom olika områden som berör kvinnans liv. Vi arbetar för en hållbar livsstil genom medvetna val. Vi jobbar med frågor som står dig och din vardag nära: mat, miljö, ekonomi, relationer, må bra och gör själv. Vi har kvinnoenergi, visioner och engagemang. Vi står för balans och hållbarhet i vardagen.”
 
 
 
 
Hos svenska.yle.fi/Österbotten finns ljudklipp & bildspel från när Marthaförbundets ekorådgivare Tessa Turtonen steker nässelplättar i Muurikkan, klicka på bilden;

 

4 Responses to "Ätbara växter i naturens skafferi…"
  1. Men så kul!
    Jag som har min släkt i Österbotten (Finland) har ju liksom växt upp med namnet Martha. Men har aldrig fattat riktigt vad det varit, så TACK för informationen!

    Ha en underbar morsdag!
    Kram Eva

  2. Hej Eva! Säger du det? Ja det verkar vara nästan ett "begrepp", ett 110 år gammalt kvinnoförbund, känns enormt spännande, massor med nedärvd kunskap och härlig sammanhållning. Ska sätta mig så snart jag hinner och utforska mer…

    Önskar dig en fin dag med!

Kommentera >

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.