Livet i fjällen…

by

 
 
Vår granne och klippa i tillvaron L-I kan allt som finns att veta om vildmark och är uppvuxen vid fjället med jakt, skogsarbete och fiske som en naturlig del av tillvaron och överlevnaden. På gården finns ett sågverk från hans fars tid och han hjälper oss med snöröjningen när snön blir för tung, man blir fylld av trygghet när han kommer med stora traktorn med snökedjorna rasslandes och röjer upp de stora snömassor som kan överrumpla en och halvt begrava en på bara några timmar, man vet att han klarar allt! Han var den som ovetandes gjorde att vi vågade ta steget och flytta, hans naturnära, ödmjuka och hjälpsamma sätt betyder allt. Att sitta i hans kök i hans barndomsgård 2 km från oss med en kopp kokkaffe är bland det bästa som finns. Gården ligger i slutet på vägen och därefter finns bara oändlig vildmark där inte en levande själ bor. Allt rinner av en, tiden stannar och världen utanför upphör… Den känslan var det som gjorde att vi kände att här vill vi vara. När vi sedan kom hit ställde han upp och hjälpte oss när allt var kaos vid inflyttningen med packningen.
 
Emil följer gärna med på skogsarbete med Vimeken på sommaren när veden ska in inför vintern. På hösten är det jakten och på vintern pimpelfisket, harjakten, mårdfällorna och plogningen.
 .
.
 
Emil med ett lass “bakun” till vårt vedskjulsbygge!
.
.
 
Emil & Håkan i nybyggda vedskjulet där ett gigantiskt lass ved fått flytta in.
 
.
.
 
 
Emil & L-I under en snöröjningsrunda i december 2009
.
.
 
Det är en stor sak när första isen lägger sig och den börjar bära. Dagar i förväg spanas det, synas och funderas över väder och vind och isens tillblivelse, tecken uppmärksammas som jag tidigare i livet inte hade en aning om. Folk kommer till sina stugor och bor där några veckor i väntan på att isen ska lägga sig och så plötsligt är dagen inne och det är dags för “fiskingen”. Röding efter röding halas upp, även öring nappar och frysarna fylls. Många har pimpelfisket i fingertopparna, vet hur spöet ska röras och när det är dags att rycka till. Emil synar och studerar och det har blivit fina fångster med härliga rödingar som Håkan & Emil antingen steker eller kör i röken.
.
.
 
Dags för “fiskingen” en tidig morgon i mitten på dec 2009. Rejält påklädda för det var minus 30 grader. Lite kallt, men det var det värt för så här blev resultatet:
 
.
.
 
Nöjda fiskare med 3,5 kilo röding, rensad vikt! Det är härligt när det nappar!
 
.
.
 
 
Nyfångade fina rödingar!
 
.
.
 
 
“Momma Birgit” i sin stuga när isen började lägga sig! Emma & Hanna på besök för att stöpa ljus och julpyssla, 4 dec 2009
 
.
.
 
Morgonpigga tjejer på första isen, Birgit & Rut. De var på plats redan 06.30. Ansätten tronar i dimmorna i bakgrunden och vi satt där under tiden dagen grydde och talade om gamla tider och fäbodliv, hur livet var i nybyggar-tider, långt innan Goretex & Coca-Cola fanns…  
 
.
.
 
 

Kommentera >

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.