Knäcken som försvann…

by

Ja, den goda bittermandelknäcken med recept från Underbara Clara var ju så god så den tog slut omgående, den gick bara inte att sluta mumsa i sig! Nytt kok av den blir det till helgen då vi även ska prova följande lovande recept!

De fina “receptcollage-bilderna” nedan samt recepten hittades hos Weronica på bloggen En mammas dag vilken hon delar med Helena . Två tjejer med specialiteten att skapa härliga bildcollage över saker/prylar/konst/kläder/mat/inredning & tusen andra saker som de möter i sin vardag! Enormt roligt att följa och fantastiskt inspirerande & snyggt gjort! Gillas skarpt!

Nu åter till Weronicas julmums:

 

 
* Klä en form (20 gånger 20 cm) med bakplåtspapper. Blanda socker, mjölk, grädde och sirap i en kastrull. Koka upp på svag värme under omrörning tills allt socker har löst sig. När det kokar, sluta röra i fudgen och låt det koka till 115 grader eller tills den håller för trådprov.
 
 
* Ta av kastrullen från värmen och låt svalna i 5 minuter. Lägg i vaniljsockret och rör kraftigt med en träsked i ca 5 minuter eller tills smeten börjar tjockna och blir glanslös och matt. Häll ned smeten i formen. Släta till på ytan och låt svalna helt.
 
* När fudgen har svalnat, smält chokladen och bred ut den. Låt svalna. Skär upp i tärningar. Förvara svalt.
 
 
 bild från  En mammas dag/Weronica
 
* Lägg i bakplåtspapper i en långpanna. Blanda vispgrädde, sirap, socker och smör i en kastrull. Skrapa ur vaniljstången i blandningen och låt även stången koka med. Koka upp och sjud sedan tills 120 grader eller tills kolan håller för kulprov.
 
 
* Häll försiktigt smeten i långpannan. Låt det svalna en stund innan den ställs i kylen, gärna över natten. Skär eller klipp smeten i bitar. Slå in bitarna i bakplåtspapper.
 
 
Weronica skriver att hon “gjorde recepten med råsocker förra året utan några större konsistensproblem. Det blev lite plattare och lite mindre fluffigt, men smaken övervägde.”
 

Kommentera >

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.