Att flytta 100 mil…

Det stora flyttäventyret tog sin början när 2008 gick över i 2009 och vi för första gången firade jul & nyår här uppe i Vallrun. Tanken smög sig på som så ofta förr… kanske ändå att man skulle kunna…?

Drömmen ett liv här uppe fanns för oss alla fyra i familjen, en intensiv längtan under många år, men hos oss vuxna fanns oron över att så brutalt kliva av de vanliga normerna…så kan man väl inte göra? Så kan man väl inte bo? Vi funderade ju på att kakla badrummet, inte flytta 100 mil till en liten skruttig stuga i vildmarken…eller?

Skulle vi klara det? VAD skulle alla säga?

.

Vallmovägen i Falkenberg
Från… Vallmovägen i Falkenberg, Halland maj 2009

.

Vallrun i Jämtland
…till Vallrun, Jämtland december 2009

.

Kan man verkligen lämna ett välordnat liv och flytta 100 mil till en fjällstuga, inredd på 70-talet, uppe i norrländska glesbygden? Hur blir det med skola & kompisar, närheten till affärer och allt man är van att ha inom räckhåll? Allt sånt som inte finns i Vallrun. Och de långa avstånden? Det är t.ex 3 mil till närmsta affär/mack och ca 10 mil till Icas & Coops stormarknader…

Vi valde ändå att följa hjärtat och ta steget ut i äventyret så den 24 maj 2009 bar det av. Då lämnade vi ett syrénblommande Halland för att flytta upp till vår lilla röda stuga i Vallrun vid foten av Ansättfjällen i nordvästra Jämtland där björkarna precis fått musöron. Fäbodland, vildmark, snö, norrsken och fjällvidder… Hit som vi åkt 200 mil tur & retur varje påsk sedan barnen föddes och hit som vi längtat resten av året och ständigt saknat den friska luften, de klara fjällsjöarna, blomsterprakten sommartid och snömassorna vintertid. Stugan är från början en ladugård, ett ”fjös” som inköptes på 70-talet av Håkans föräldrar som omvandlade stampat jordgolv och kobås till ett hemtrevlig liten sportstuga med ”genomgående furustil”. Hösten 2008 tog vi över och 2009 tog vi alltså det stora steget och flyttade hit.

.

Emma vid Ansätten 2008
Emma vid Åkersjön med Ansätten i bakgrunden ❤️ 2008

.

Att planera en flytt…

När tanken på att faktiskt flytta uppstått den där julen 2008 så började vi planera. Vi kunde ju i alla fall undersöka om det ens var möjligt. Det bor inte många bofasta i Vallrun, men L-I är en av dem. Han bor 2 km bort och är född här. Han kan varenda knotig fjällbjörk så honom intervjuade vi om livet och överlevnaden häruppe. Hans dotter är i Emils och Emmas ålder och hon gick i skola i Föllinge, barnens i så fall framtida skola. De berättade att Hanna blev hämtad med glesbygdstaxi vid dörren kl 07.45 och började skolan kl 08.30. Hemma igen mellan 15 och 16. Det lät toppen tyckte Emil och Emma som länge längtat hit upp.

Därmed var de 3 största och viktigaste bitarna på plats – skolan, mobilt bredband (vi ligger precis i utkanten på Telias täckningsområde men har turen att precis nå det) och så nya toan som vi byggde sommaren 2008 för att slippa det gamla utedasset. Det var bara att ta steget och hela familjen var direkt med på noterna med liv och lust! När vi kom hem till Falkenberg igen efter jullovet började vi se över huset och en mäklare kontaktades. I april gick det ut till försäljning och i maj var det sålt! Ingen av oss tvekade, allt kändes bara fantastiskt roligt och spännande!

Ett annorlunda liv…

En helt annan tillvaro än vad vi var vana vid väntade oss, det visste vi. Livet här uppe är inte som det nere på västkusten och stugan är ingen villa precis. Mycket behöver renoveras och det tar nog sin tid innan allt blir klart. Men det är inte så bråttom känns det som, man har stannat upp, fått andra prioriteringar. Nog skulle det vara härligt med ett nytt kök, ett garage och en riktig tvättstuga, men vi har tak över huvudet och även om det är omodernt så det ombonat och hemtrevligt. Därför valde vi att ta de roliga och nödvändigaste inköpen först, som att byta ena snöskotern och köpa en 4-hjuling. Därefter har vi genomfört olika renoveringsprojekt på huset varje sommar, bland annat är husgrunden på ena långsidan nu omgjuten och 3 sidor på huset har fått ny isolering och ny fasad. Och plötsligt känner man: It’s a house! ❤️

Att packa ett flyttlass…

Flytten skötte vi själva. Vi hyrde en stor fin lastbil som Håkan & Emil körde och så tog jag och Emma bilen upp. Huset röjde och tömde vi allteftersom under våren, det vi skulle spara fick vi ställa i svärmor & svärfars gillestuga så när dagen för husvisningen kom hade vi det rejält undanplockat i hela huset, inklusive tömda vindar och källare! När det sedan var dags att packa lastbilen var det bara att fylla på med kartongerna och sedan möblerna i huset. När allt var tömt sov vi några dagar hos svärmor & svärfar och kunde under tiden städa ur huset.
 .
Husvisning Vallmovägen i Falkenberg
Husvisning Vallmovägen, Falkenberg april 2009
 .
Packning Vallmovägen Falkenberg
Packning i Falkenberg. Ett helt bohag ska få plats i lastbilen…

.

Fikapaus Vallmovägen Falkenberg
Fikapaus i packningen. Sista gången vi åt Brödskrinets mumsiga wienerbröd…

.

Avfärd från Falkenberg 2009
Hej då Falkenberg… Avfärd lördagen den 24 maj 2009
 .
Vanligtvis brukar bilresan på 100 mil upp till Jämtland ta ca 12 timmar men nu delade vi upp resan på två dagar på grund av lastbilen och övernattade i ett sommarvackert Orsa i Dalarna. Vi fick en fantastisk försommarkväll med välbehövlig avkoppling och en god natts sömn innan det bar av igen nästa morgon. Som vanligt var det nästan ingen trafik alls när vi nådde Inlandsvägen och allt flöt på bra! Vi fick ett strålande väder hela resan och alla njöt av att äventyret var igång!
 .
Emil, Håkan & Emma Öberg
Övernattning i Orsa

.

Pernilla Emil och Emma Öberg
Härlig försommarkväll vid sjön nedanför hotellet

.

Spex i Orsa

.

Emil Pernilla och Emma Öberg
Lycka ❤️

.

Resan…

Det blev 2 härliga dagars resa upp genom Sverige. Vårens framfart backade bakåt under färdens gång och denna vår fick vi uppleva vitsippor, gul maskrosprakt och skir bladsprickning två gånger om – i Halland blommade våra stora syrénbuskar när vi åkte men i Vallrun när vi kom fram dagen efter hade björkarna bara hunnit få musöron. En fantastisk upplevelse!

.

Syréner Vallmovägen Falkenberg
Syrénprakt i Falkenberg…

.

Vallrun
…och musöron dagen efter i Vallrun! 

.

Emil Öberg Vallrun 2009
Framme i Vallrun! ❤️ Lycklig Emil skötte lastbilens färdskrivare under resan upp, 25 maj 2009

.

Framme!

Väl framme i Vallrun blev det fullt flyttkaos när alla kartongerna skulle in. Lastbilen var packad till bristningsgränsen och nu skulle allt detta in på en mindre yta än tidigare. Gamla möblerna stod kvar i stugan och vi fick snabbröja allt vad vi kunde, vädret växlar snabbt i fjällvärlden så det fanns ingen tid att förlora!

Fantastiske L-I ställde upp och hjälpte oss flytta in, han är guld värd! ❤️

.

Lars-Ivan Emil och Håkan Vallrun 2009
Oj! Här var det fullt…

.

Emil Lars-Ivan och Håkan Vallrun 2009
Gamla sofforna fick flytta ut. Många mysiga fjällsemestrar har vi haft i dem ❤️

.

Inflyttning Vallrun 2009
Urpackning i Vallrun… Kommer allt får plats i den lilla stugan?

.

Emil och Emma Öberg Vallrun 2009
Lyckliga barn ❤️

.

Emma provar nöjt det mobila bredbandet mitt i inflyttningskaoset
Emma provar nöjt det mobila bredbandet mitt i inflyttningskaoset

.

Hemma ♥ Vallrun, januari 2016
Hemma ❤️ Vallrun, januari 2016

.

// Pernilla

15 Responses to "Att flytta 100 mil…"
 1. Vilken underbar berättelse? Det där är min dröm. Har varit i både Härjedalen och Jämtland och vandrat, har bott några år i Dalarna, men lär väl bli kvar vid södra Vänern skulle jag tro?
  Avundsjuk är jag dock, men på ett bra vis? Här ska jag läsa mer!?? Ha ett fantastiskt liv där uppe?

 2. Blir så oerhört inspirerad och det är så härligt att läsa er story 🙂 Jag, min sambo och våra fyra draghundar står just nu själva inför planer att flytta norr efter att i många år ha gått med en mycket stark längtan till fjällen, vidderna och närheten till naturen. Till en stor livsstilsförändring. Vi har börjat prata med kontakter vi skapat under våra semesterresor på somrar och vintrar, letar fastighet och ska kontakta mäklare för att sälja vårt hus.

  Hur gjorde ni med jobb? Hade ni det färdigt när ni flyttade upp?

  Nicole

  • Åh vad härligt det låter med era planer, vart funderar ni på att flytta? Jag har tyvärr inga draghundar själv men jag har sponsrat Amundsen SledDogRace genom mitt företag med annonser mm och vet därför att dom är ett härligt gäng här uppe i Jämtland. Känner ni till dom kanske?

   Vi hade inga fasta jobb när vi flyttade. Min man hade klartecken på några olika projekt där han skulle hjälpa till och eftersom vi fått intrycket genom hans kontakter att jobb fanns så räknade vi faktiskt kallt med att det skulle fortsätta så. Och så blev det. Jag har skrivit mer om det här > https://liveinfjallen.com/hur-blir-det-i-verkligheten-nar-man-flyttar/

   I efterhand så skulle jag vilja tillägga att Arbetsförmedlingen i kombination med NyföretagarCentrum är en god hjälp, jag fick hjälp av NFC inför min företagsstart 2016 när jag skulle ta fram en affärsplan, ringa in målgrupp och räkna fram budget osv. Att tänka till kring vad man kan, eller vidareutbilda sig, och sedan skaffa sig en F-skattsedel är en bra början om man kan tänka sig att ta olika tillfälliga arbeten. Det skapar kontakter och då dyker det ofta upp fler jobb. Kanske har ni kunskap/kompetens som ni kan paketera och sälja som kurser eller tjänster online, allt fler jobbar platsoberoende idag.

   Jag önskar er varmt lycka till, hör gärna av dig igen hur det går ❤️

 3. Hej!

  Jag hittade dig på Instagram. Tror att du ”lajkade” ngn av mina bilder, och jag klickade mig in hos dig. HITTADE ditt otroliga instagramkonto och började följa sig direkt. OCH jag måste säga att denna historia du berättar om er flytt till Jämtland ÄR sagolik. Vilket drömkast det blev för er! Jag när själv en dröm om att iaf flytta till landet under ett år, och pröva på. Det skulle högst troligt isåfall bli till den sommarstuga vi har i Österbotten i svenskfinland. One of these days … Nu bor jag utanför Washington DC, så inte direkt på landet, men med många fördelar iallafall och vackra omgivningar. SÅ glad över att ha hittat ditt insta, och därmed din blogg. Underbart. Dina bilder är magiska. Hälsningar Annika. Skandigirl på instagram.

  • Åh vad roligt att du skrev ? Jag kollade din Insta nu och minns bilden, den dök upp i min ”utforska” och den var så varm och julig och så stod det om glögg och julmust men var taggad i Virginia ?

   Det låter fantastiskt med en stuga i fina Finland, jag ser fram emot att följa dig både där och i US. Kram ❤️

 4. Rolig läsning. Fint berättat. Vi gör nästan samma sak. Från Halmstad till Åre fjällen. Huxflux just nu. Vi hoppar runt nu i olika stugor för vi insåg att boende vi önskade var svårläst mitt i vinter säsong och det går inte köra flyttsläp med vårt hem upp fören i maj, vi är verkligen mästare på att planera, med jag fick snabbt bita mitt jag fixar mig i tungan. Jag blev inspererad av hur du arbetar för jag har gjort samma resa med felmedicinering inom vården. Jag har funderat på hur jag ska klara jobba så jag ska följa din blogg sominsperationskälla. Mvh Jenny

Kommentera >

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.